Helsingin Sanomien yhdessä pääkirjoituksessa käsiteltiin tänään työhyvinvointia. Jutun taustalla on Työterveyslaitoksen Työ, terveys ja turvallisuus -lehdessä julkaisema artikkeli työpahoinvoinnin hinnasta ja työpaikoilla tehtävästä hyvinvointityöstä. Tiedot perustuvat Excenta Oy:n ja Työterveyslaitoksen tutkimuksiin.
Olen jo pidempään pohtinu, miksi monilla työpaikoilla panostetaan niin vähän työhyvinvointiin. Kuitenkin on todettu, että pienilläkin muutoksilla voidaan saada paljon hyvää aikaan. Tavallaan aikamme korostaa ihmisten yksilöllisyyttä ja erilaisia tarpeita, toisaalta kuitenkin suurimmassa osassa työyhteisöjä kaikkien odotetaan voivan antaa parhaan työpanoksensa saman kaavan mukaan.
Tutkimuksessa todettiin, että lähiesimiehen toiminta on tärkeintä työhyvinvoinnin rakentamisessa. Lähiesimies onkin mielestäni se henkilö, jonka pitäisi osata nähdä, jos työntekijä on kaatumassa työtaakkansa alle tai voi muuten työssään huonosti. Meillä oli ystäväpiirin illanistujaisissa hiljattain kiinnostava keskustelu hyvän johtajan ominaisuuksista. Kaikki olimme yhtä mieltä siitä, että hyvällä pomolla on erinomaiset sosiaaliset taidot. Pelkät tiedot ja taidot alalta eivät riitä tiimin johtamiseen, siihen tarvitaan myös kykyä nähdä kunkin työntekijän yksilölliset taidot ja piirteet. Hyvä johtaja näkee, miten kustakin työntekijästä saadaan se paras työpanos irti.
Ilokseni pääkirjoituksessa todetaan, että hyvinvointiin työelämässä tullaan lähivuosina investoimaan paljon. Liian moni voi henkisesti tai fyysisesti huonosti, sairastuu tai jää varhain eläkkeelle "työpahoinvoinnin" takia. Vaikka kukaan ei kykene tarkalleen kertomaan, kuinka paljonko esimerkiksi sairauspoissaoloja hyvillä työolosuhteilla voitaisiin välttää, on kuitenkin selvää, että hyvinvoiva työyhteisö on kaikin puolin paremmin tuottava. Tutkimuksessa oli laskettu, että työpahoinvoinnin hinta on vuodessa jopa 30 miljardia euroa. Olen täysin vakuuttunut, että pienillä teoilla tätä summaa voitaisi laskea merkittävästi.
Mitä mieltä te olette? Mitkä ovat tärkeimmät työhyvinvointiin vaikuttavat asiat? Mikä on esimiehen rooli hyvinvoinnin edistämisessä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti